Gratis geld

Banken krijgen gratis geld. Geen wonder dat ze zulke bonussen uitkeren. Waar moet je het anders laten? Geld uitlenen aan een ondernemer is natuurlijk wel heel eng. Stel je voor dat de bank het voorstel niet goed gelezen heeft en er blijkt geld bij te moeten.

Dus kopen ze staatsobligaties. Lekker veilig. Nou ja, tot nu toe dan. Ook de veilig geachte Eurozone obligaties dalen al maanden en de kans dat Griekenland failliet gaat of zelfs uit de Euro moet wordt steeds groter. Onze politici zeggen natuurlijk van niet. Maar ja, die geloven zelfs Grieken op hun blauwe ogen.

Het rondje van de geld creatie is bijna te bizar voor woorden. Ooit is er een centrale bank bedacht. Want, dachten een paar politici, we kunnen onszelf niet vertrouwen om van de geldpers af te blijven. Nu is wantrouwen een zaak van kiezers, niet van politici. Vandaar dat de politici dan ook staatsobligaties bedachten. Want daarmee kunnen ze geld creëren zonder dat het volk dat door heeft.

Probleem is wel dat er iemand moet zijn om die obligaties af te nemen. Die rol is door de banken opgepakt. Maar om dat te kunnen doen moeten ze eerst geld hebben. Nu wil het toeval dat ze dat bij een centrale bank kunnen lenen tegen een zeer gunstig tarief. En ook na vandaag nog steeds tegen een belachelijk lage 1%. Rekent u even meer? Staatsobligatie Nederland 3,25% - leen kosten 1% = Héé 2,25% voor niks! Als dat niet mooi is?
Ziet u het cirkeltje al? De staat schrijft leningen uit die gekocht worden door de banken die geld lenen van...diezelfde overheid! Nu gun ik iedereen zijn winst, maar dit is te idioot voor woorden.

Achter deze link staat ook nog een mooi artikel over onze Eurozone. De derde alinea is te mooi om niet te citeren:
The underlying problem is the rule for printing money: in the eurozone, any government can finance itself by issuing bonds directly (or indirectly) to commercial banks, and then having those banks “repo” them (i.e., borrow using these bonds as collateral) at the ECB in return for fresh euros. The commercial banks make a profit because the ECB charges them very little for those loans, while the governments get the money – and can thus finance larger budget deficits.

Geen opmerkingen: