Deflatie, Het Japan scenario

Het begint er steeds meer op te lijken dat we op weg zijn naar een 'Japan' scenario: Deflatie gecombineerd met een hele lage groei. We hebben nog maar net 10 jaar van dalende aandelenkoersen achter de rug dus wat dat betreft nog niks nieuws. Voor je beleggingen betekent dat beleggen in de Europese en Amerikaanse indexen zo ongeveer de slechtst mogelijke strategie is. Beter is om je bezig te houden met het behoud van je inkomen. Let wel, ik gebruik hier nadrukkelijk behoud, want deflatie lijkt aantrekkelijk totdat je erachter komt dat algemene deflatie ook een daling van je inkomen betekent!
Dat prijzen dalen vind niemand erg, dat je inkomen daalt is al wat problematischer. Zeker als duidelijk wordt dat leningen ook meer waard worden beginnen de eerste tekenen van blinde paniek zichtbaar te worden. Je hypotheek blijft staan en de waarde van je huis daalt. De maandelijkse betaling blijft staan, maar je inkomen is lager. Huizenbezitters met een hypotheek worden daar dus niet echt vrolijk van. En de meesten daarvan zitten in Europa en de VS. Toch is dat niet de grootste groep die een hekel heeft aan deflatie. De groep die het meeste lenen zijn namelijk de Westerse overheden. Die zijn er dan ook bij gebaat dat er geen deflatie ontstaat. "Open de geldkraan" is dan ook het devies.
Door de enorme stimuleringsprogramma's en gigantische geld creatie van alle overheden zou je hyperinflatie verwachten. Ook ik was daarvan overtuigd...een jaar geleden. Maar ik heb mijn mening bij moeten stellen en het hyperinflatie scenario staat (voorlopig) in de ijskast. Om namelijk enorm hoge inflatie te kunnen krijgen moet het gecreƫerde geld ook uitgegeven worden. En zolang er onzekerheid en angst heerst gebeurt dat niet. Het geld wordt dan opgepot in plaats van uitgegeven. Het wordt gebruikt om leningen af te betalen ('we kunnen er maar vanaf zijn'). Of in het geval van banken, om de balans op orde te krijgen. Er wordt dus niet langer gekeken naar maximale winst, maar alleen nog naar minimale schuld. Dat kan goed zijn voor een bedrijf, maar als iedereen dat gaat doen is het slecht voor het land! Overheden kunnen de geldkraan wel openzetten, maar ze moeten er dus ook voor zorgen dat het in omloop komt. En dat laatste kunnen ze amper. Het liefst zouden ze negatieve rente instellen, een boete voor geld dat op je rekening staat zeg maar.
Richard Koo heeft een hele mooie presentatie gegeven over dit 'Japan' scenario. Hij noemt deze vorm van crisis heel treffend een 'balance sheet recession'. Het stukje is al wat ouder en stond al een hele tijd in mijn bookmarks met het idee om er ooit over te bloggen. Bij deze dan.

De bijbehorende sheets kun je hier vinden.

Geen opmerkingen: