Willem Middelkoop geeft een interessante lezing over zijn denkbeelden en ideeën. Een hele hoop daarvan komen overeen met mijn eigen visie. Het is een behoorlijk lange lezing dus stuur je vriendin even het bos in. Kun je er op je gemak voor gaan zitten.
Hij zegt natuurlijk niet hardop dat je zijn goud moet kopen maar hij speelt je wel terloops elke keer argumenten toe waarom je toch goud en zilver zou moeten bezitten.
Rond 24:10 wordt een mooie vraag gesteld over wat nu eigenlijk de prijs van goud zou moeten zijn. Het antwoord van Willem had natuurlijk moeten zijn dat goud, net als alle andere zaken die je koopt, net zo goed in waarde kan dalen. En dat de prijs ook gewoon afhangt van vraag en aanbod. Dat ik toevallig geloof dat de vraag de komende jaren harder zal blijven stijgen dan het aanbod komt doordat ik niet (meer) geloof in het fiat geld systeem.
De tegenhangers van goud dragen telkens hetzelfde argument aan: Als je in 1980 (op de all-time-high dus) goud had gekocht dan was je rendement slechter geweest dan op aandelen. Overigens zou dit nog steeds een positief rendement zijn geweest. Als je echter goud op elk willekeurig ander tijdstip had gekocht dan was je rendement vele, vele malen beter geweest dan beleggingen in de S&P 500 of de AEX!
Het mooiste argument om goud te kopen vind ik persoonlijk nog steeds het volgende: in 1800-zoveel kon je voor 1 ounce goud een maatpak aanschaffen. Vandaag de dag kost een maatpak nog steeds 1 ounce in goud. Goud blijft dus de ultieme 'store of value'. En is dat al 5000 jaar lang.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten