Beurs Bubbel

SS-Fat-GuyVrije markten zijn efficiënt is mij altijd geleerd. Gecontroleerde markten zijn dat niet. De grote vraag is misschien dan ook wel hoe vrij de beurzen eigenlijk zijn. Kijk eens naar het begin van dit jaar. Alle beurzen staan in de plus. Terwijl het ene slechte nieuws na het andere binnenstroomt. Analisten beweren dan dat het minder slecht is dan verwacht.

Minder slecht is in mijn woordenboek nog steeds slecht. Niet goed. Naar mijn mening zijn hier een paar dingen aan de hand, namelijk analisten die betaald worden door de banken en centrale banken die het veel te makkelijk maken om aan geld te komen. Mijn theorie is dat banken nu zo makkelijk aan geld komen dat het management weer goede zin heeft gekregen. Vooral de jonge analistjes worden daardoor zo beïnvloedt dat ook die weer positief worden. ze horen dagelijks kreten als 'het gaat echt goed met de bank'. En omdat ze jong zijn weten ze niet hoe snel ze in de pen moeten klimmen om weer een fantastisch verhaal te schrijven over het potentieel van de economie.

Ze vergeten alleen dat de meeste banken nog steeds op omvallen staan. In Nederland praat ik dan alleen nog maar over ING, ABN-AMRO, SNS en de NIBC. Nu zijn, dankzij fractional reserve banking onder Basel-II, álle banken inherent instabiel maar meestal zijn de leningen en onderpanden redelijk vast in waarde of stijgen ze zelfs. Nu weten we allemaal hoe dat er op dit moment voor staat in de US, California in het bijzonder, en in de UK. Nu hoef je dat natuurlijk niet te geloven.

Omdat de banken zich nog steeds rijk rekenen krijgen ze ook nog steeds anderen enthousiast om te gaan beleggen. 'De beurs is zover gedaald, die kan alleen maar omhoog' en 'Er is al zoveel slecht nieuws in de koersen verwerkt' zijn kreten die regelmatig gebezigd worden. Ook 'Dit jaar zullen de winsten herstellen' hoor en lees je regelmatig.

En zo wordt er weer een bubbel gecreëerd. Gratis geld van de centrale banken waarmee obligaties van de overheid worden gekocht geven een lekker en zeker rendementje. Deze staatsobligaties zijn overigens uitgegeven om dezelfde banken overeind te houden. Voelt u hem aankomen? Precies, het is gewoon een cirkeltje. Quantitative easing, of montaire verruiming in goed nederlands, is niks meer dan geld scheppen uit het niets.

En dat extra geld komt dan weer ergens anders terecht. Deze keer zijn het de beurzen. En dat is maar goed ook want anders zouden er vele, vele banken om gaan vallen omdat ze nog meer af moeten schrijven op hun op lucht gebaseerde bezittingen. Dus de beurs moet omhoog. En doet dat dus ook.

De koersen blijven stijgen ondanks al het slechte nieuws. Een opsomming:
- Consumenten zijn weer aan het sparen (lees: geven minder uit)
- Hoge werkeloosheid (9,9% in de Euro zone, 11% in de US)
- 25% van de huiseigenaren in de US staat nog onderwater op zijn hypotheek
- Meer en meer hypotheken die niet meer 'prime' zijn en dus niet meer afbetaald worden
- Nog steeds teveel lucht in de bezittingen van banken (Onroerend goed prijzen blijven dalen, nog steeds veel te veel beleggingen met geleend geld)
- Overheids balansen van de hele westerse wereld in steeds slechtere staat
- Overheids schuld veel te hoog (Griekenland, US, New York, California)
- Bedrijven hebben in 2009 een eenmalige besparing kunnen doen op werknemers en voorraden, in 2010 zal dat niet meer gaan
- Omzetten van bedrijven blijven nog steeds dalen

Kortom, iedereen heeft op de pof geleefd in de veronderstelling dat alles omhoog zou gaan in de toekomst. En als dat ophoudt dan zal het als een kaartenhuis in elkaar storten.

Vandaar dat er zoveel mee gemoeid is om de beurzen in een nieuwe bubbel terecht te laten komen. Het grootste probleem is echter dat er geen, maar dan ook helemaal geen enkele reden is om een bubbel te rechtvaardigen. Geen nieuwe markten die zich onstuimig ontwikkelen, geen nieuwe economische, sociale of technologische doorbraak. Niets van dat alles. In 2000 was er een bubbel omdat de newconomy (kent u de term nog?) alles zoveel beter zou maken. In 2006 hoorde je er niet meer bij als je niet in een verbouwing van je huis zat. Daar werden alle makelaars, bouwmarkten, klusbedrijven en TV bedrijven heel erg veel beter van.

Maar nu? Ik zie geen enkele positieve ontwikkeling. Er is alleen lucht en nog meer lucht. Het wordt opgeblazen door de centrale banken van deze wereld. En die pompen het in de 'gewone' banken. Vrije markt mijn reet! En zoals ik hierboven al zei is dat niet efficiënt. En niet efficiënt betekent: bubbel. Alle bank analisten zijn dan ook erg positief over, jawel, banken!

Dus misschien moeten we die bank analistjes maar gewoon geloven en bank aandelen kopen. Kunnen we ook nog een beetje meeprofiteren van onze eigen centen.

Geen opmerkingen: