ABN-AMRO, winst of verlies?

Oktober 2008. De ABN-AMRO dreigt samen met Fortis, RBS en Santander om te vallen en een zwart gat achter te laten dat met gemak de hele Eurozone in een diepe depressie kan storten. Er worden overhaast allerlei ad-hoc plannetjes gesmeed om de geraamtes van de banken en de bonussen van de managers intact te houden.

Gelukkig weten we nu dat het redden van alle bankjes de depressie vermeden heeft. We mogen het nu namelijk alleen nog een diepe recessie noemen. Als je durft te wijzen op het slechtste jaar ooit wordt je meteen afgeschilderd als perma-beer.

Laten we dus eens gaan kijken naar de opbrengsten van de nationalisering van de ABN-AMRO. Een opsomming.
Oktober 2008: -16,8 miljard euro voor de nationalisering
December 2008: -6.5 miljard euro aankoop aandelen ABN-AMRO
Juni 2009: -2,5 miljard euro voor het stutten van de financiële buffers
Oktober 2009: +700 miljoen euro verkoop HBU aan de Deutsche Bank

Tenzij ik verkeerd reken staan we nog steeds 25,1 miljard in de min. En terwijl de andere banken alweer winst maken heeft ABN-AMRO over 2009 verlies geleden. En 2010 is ook al bar en boos waarschuwt Zalm. Het beste lijkt me dan ook dat we die failliete bende voor 50 miljard door de strot van de ING duwen. Dan hoeven we de komende 5 jaar nog maar 4 miljard te bezuinigen. En dat is heel eenvoudig op te halen door een extra belasting op bankbonussen te heffen. Hebben de banken hun eigen risico uiteindelijk tóch nog zelf betaald. Grootste struikelblok bij dit scenario is dat ABN-AMRO maar 16 miljard waard is.

Geen opmerkingen: