OV prutskaart

Zucht. Alweer een bericht. Alweer over de gekraakte beveiliging van de OV-chipkaart. Uiteraard komen er nu binnenkort de obligate berichten dat het allemaal wel meevalt. Of zouden ze zich eindelijk zó diep schamen over hun onkunde dat ze het deze keer niet eens durven om een tegenbericht te typen.
Want, zeg nou zelf, als een blad als PC Active er een artikel over schrijft dan weet je dat zelfs je 80 jarige schoonmoeder het begrijpt. Het artikel staat nog nét niet op SeniorWeb maar veel erger kan het haast niet worden.
De constante stroom aan media berichten over het kraken van de OV chip kaart moet toch zo onderhand ergens een lichtje doen branden? Of ligt er bij de verantwoordelijken zoveel boter op hun hoofd dat ze het vlammetje niet aan krijgen? Hoe lang moet het nog duren voordat iemand roept 'GENOEG, eruit met dat ding!'?

Laten we de problemen van de OV-chipkaart eens bekijken: a) Conceptuele problemen omdat men éérst ging automatiseren en dáárna pas over workflow en logistiek ging nadenken. b) Privacy problemen doordat alle reisgegevens tot op de seconde worden opgeslagen. c) Beveiligings problemen waardoor nu criminele bendes van 80 jarige hackende omaatjes je tegoed leeg staan te slurpen op A'dam centraal. d) Operationele problemen omdat er weer eens zonodig 'iets nieuws' gemaakt moest worden; poortjes? nee joh, de Franse metro heeft in de laatste 40 jaar bewezen dat dat véél te goed werkt. Laten we minstens zo eigenwijs zijn als fransozen en het 'innovatiever' oplossen. (Hier staat een nog langere lijst).
Weet je wat er nog ontbreekt? Dat de chipkaarten falen als er teveel mensen in willen checken. Bij de brandweer is dat namelijk de druppel waardoor ze dat andere daverende succes eindelijk de deur uit flikkeren: het minstens zo succesvolle C2000 systeem.
Een universele strippenkaart bruikbaar voor bus, trein, tram, metro én taxi kan zo in het beste idee van Nederland dunkt me. Maar ja, het moet natuurlijk wel even opgepimpt worden met een bling bling chip kaart anders is het waaay niet hip genoeg. Stel je voor, een werkend systeem met zoiets simpels als kartonnen kaartjes. Veel te veilig. Veel te weinig kans op mislukking. Hoe moeten we dan reiziger profielen opstellen? En stel je voor dat iemand dan bedenkt dat je exact dat systeem heel simpel op kunt pimpen door het met de bestaande chipknip te implementeren?? Pure broodroof van die arme IT-ers!!

Geen opmerkingen: