Greater Fool

Laten we wel wezen: we zijn als IT'ers gewoon nageaapt. Wij hadden onze bubbel, met de daarbij behorende vaktermen en opgeblazen ego's. Mijn theorie is dat de HEAO'ertjes gewoonweg jaloers zijn geworden. Wij HTML? Zij Mortgage Backed Securities. Wij Web 2.0? Zij Credit Default Swaps.
Het grote verschil is dat er op internet daadwerkelijk geïnnoveerd is door werkelijk nieuwe dingen te creëren. In de financiële wereld hebben ze gewoon oude koeien uit de sloot gehaald en er een nieuw vachtje omheen gehangen. Een CDS? Niks nieuws, gewoon de side-bets van de bookmaker. Die in de jaren 30 verboden werden omdat je daarmee tegen je klanten kon wedden. Klinkt bekend?
Wat wel hetzelfde is, is dat zowel IT'ers als financiële medewerkers beiden hetzelfde dachten over hun klanten. Namelijk dat ze beschouwd mochten worden als compleet onwetende idioten. Maar als iets lang genoeg duurt, stijgt het gemiddelde kennisnivo druppelsgewijs totdat er nog maar weinig onwetende idioten overblijven. En net als met de internet bubbel is ook de laatste financiële bubbel gebarsten wegens een gebrek aan een 'greater fool'. In de Daily Show komt een schrijversduo die hier veel onderzoek naar hebben gedaan uitleggen hoe ze een boek hebben volgeschreven over de kwalijke praktijken in de financiële wereld. Leuk om te kijken, maar als het niet zo grappig was zou je er boos om worden.

The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
Exclusive - Bethany McLean & Joe Nocera Extended Interview<a>
www.thedailyshow.com
Daily Show Full EpisodesPolitical HumorRally to Restore Sanity

Geen opmerkingen: