Dat was de kreet die de Postbank gebruikte om hun beleggingsfondsen aan de man te brengen. Want beleggen in aandelen was gevaarlijk en volatiel. Er was geen 'spreiding'. Oeeeh, geen spreiding. Ja, dat is wel iets waar elke man bang van wordt. Stel je voor dat je vriendin dat gedrag ook zou gaan vertonen. Allemaal braaf meedoen met de fondjes dus.
Dat alle aandelen aan elkaar gelinkt zijn en met zijn allen in dezelfde golfbeweging meedoen werd uiteraard niet verteld. Dat vrijwel alle fondsmanagers bange poesjes zijn die zich zoveel mogelijk aan de index houden werd ook niet verteld. En dat het gevolg hiervan is dat de fondsen net zo hard mee bewegen op de index ook niet. Een aantal van die managers weten dan in ieder geval nog hun eigen salaris te outperformen zodat ze het niet sléchter deden dan de index.
Maar ja, die indexen hebben het de laatste 10 jaar beroerd slecht gedaan. Zeker de westerse indexen. En toen ik 10 jaar geleden begon met beleggen was de keuze voor een broker uiterst beperkt. Zeker als je met relatief beperkte bedragen wilde beleggen. De keuze uit markten was ook maar minimaal, van het nivo 'Wilt U de AEX of de AMX, meneer?'.
Maar ook het kopen van zogenaamde 'value' aandelen leverde de laatste 10 jaar niet echt een rendement op. Kijk maar eens naar Shell. Zelfs met dividend deed deze het niet beter dan een gewone spaarrekening. Ook Philips heeft het verschrikkelijk slecht gedaan zoals je in onderstaande grafiek kunt zien:
Ik ben begonnen met het Postbank Internet fonds. Was natuurlijk waanzin. Wist ik ook. Ik was ook jonger... In het begin ging dat fonds als een trein natuurlijk. Dus ook maar wat andere fondsen gekocht, euro obligatiefonds, financieel wereld fonds, IT fonds, farmacie fonds. De lijst groeide. En het verlies ook. -22% staat het resultaat van de ING fonds managers.
Ook dacht ik nog iets te moeten doen voor 'later' dus ging ik een kapitaalverzekering aan bij de RVS. Die belegde geweldig goed volgens mijn adviseur. Vandaar dat ik na 9 jaar en 23% verlies maar opgezegd heb.
Wat bovenstaande verliezen gemeen hebben is dat ze op generieke indexen gebaseerd zijn en verder geen rekening houden met lucht. Helaas bijkt het vaak gewoon 'gebakken lucht'. Koersen zijn namelijk opgeblazen met een willekeurige hoeveelheid lucht. Beleggers noemen dat met een mooi woord verwachtingswaarde. Ze doen ook altijd een heel moedige poging om die te berekenen. Maar eigenlijk weten ze zelf ook dat dat eigenlijk niet een kan. Geld heeft namelijk de neiging om bij elkaar te klitten. Als het ergens gezellig is gaat al het geld daar naar toe om de waarde op te pompen (inflatie). Met als gevolg dat andere waarderingen leeglopen (deflatie). Warren Buffet had in 2000 heel goed door dat de niet-internet bedrijven leeg waren gelopen en heeft daar toen veel geld in belegd. En er later dan ook veel geld mee verdiend.
Goed beleggen met een leuk rendement kan volgens mij dan ook makkelijk als je op de golven meevaart. Op tijd die volgende golf herkennen en je koers aanpassen. En dan mag je er ook nog wel eens langs zitten om het factoren beter te doen dan de zogenaamde 'experts' bij de beleggingsfondsen. In goed van Gaals: zijn jullie nou zo dom, of ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten