Europese Blondjes

Duitse BlondjesAmerikanen zijn over het algemeen niet heel erg slim. Kan ook niet, zeg je dan, als je kijkt naar de kwaliteit van de scholen aldaar. De universiteiten daarentegen, die zijn weer van hoge kwaliteit. Helaas zijn die ook vrijwel onbetaalbaar voor de gemiddelde Amerikaan. Die gaat dan ook gewoon werken nadat ie van high school af is. Nou ja, 85% dan, voor de rest is er eventjes geen werk.

Dat Amerikanen niet bijster intelligent zijn weerspiegeld zich ook netjes in zijn presidenten. Okee, Obama en Clinton lijken slimmer maar tegenover twee maal Bush en een Reagan is het al snel 3-2 als je begrijpt wat ik bedoel.

En toch... hebben ze ons weer in de luren gelegd. Weten ze eerst al hun rotzooi mooi in te pakken en op een slimme manier bij ons te dumpen, ook nu weten ze ons weer voorbij te streven. Het economisch herstel in Amerika is alweer lekker op gang. Niet gehinderd door zoiets als werkeloosheidswetten hebben ze hun bedrijven alweer leaner en meaner gemaakt terwijl Europa nog staat te kibbelen over hoelang de deeltijd WW nog door moet gaan.

Ook in de rest van de wereld is het herstel in volle gang. En wij? Wij staan zowat stil. Kijk maar eens naar dit bericht: IMF waarschuwt EU voor degradatie.

Als we nu maar lang genoeg half afgewerkte zacht gekookte Griekenland plannetjes blijven lanceren dan stort de euro in elkaar waardoor in ieder geval Duitsland weer wat groei kan laten zien. Die groei wordt namelijk danig in de weg gezeten door de sombere outlook van de Duitse Bankensector. Blijkbaar zitten er daar niet alleen achter de balie domme blondjes...

Jak(kes)

De ultieme socialisten hebben iets nieuws bedacht: de JAK bank.

Een banksysteem dat zonder rente werkt. Een beetje zoals islamitische banken zeg maar. Toch werkt dit anders, het is meer een soort van rentepunten systeem. Maar in plaats van dat je er spulletjes mee kunt kopen, kun je er leningen mee kopen. Het klinkt leuk maar is het niet. Behalve dat het leuk klinkt heeft het namelijk nog iets gemeen met rentepunten: marketing bullshit. Om u eraan te herinneren, met rentepunten kun je spulletjes kopen tegen een lagere prijs. Probleem is alleen dat de prijs zónder rentepunten zo hoog is dat je bij elke andere winkel goedkoper uit bent. Zonder rentepunten. Bij JAK speelt een vergelijkbaar probleem: degene die geld leent kan dat tegen 2,5%. Klinkt heel aangenaam natuurlijk....zolang je de lener bent. Degene die uitleent komt een beetje van een koude kermis thuis.

Als je de video bekijkt dan zie je de leden prachtig vertellen hoe ze vinden dat we het 'samen' op moeten lossen. En dat het ze een 'fijn gevoel' geeft dat ze een ander kunnen helpen met een financiering. Toch mooi, zo'n gevoel.

Ik ben dan ook druk bezig om een lening te krijgen voor het huis van de buurman. Tegen 4% financiering kan hij geen nee zeggen. Buurman blij, Jak blij en ik 1,5%.

Ik krijg er direct een heel fijn gevoel van. Zie je wel, het werkt echt!

Beurs Bubbel

SS-Fat-GuyVrije markten zijn efficiënt is mij altijd geleerd. Gecontroleerde markten zijn dat niet. De grote vraag is misschien dan ook wel hoe vrij de beurzen eigenlijk zijn. Kijk eens naar het begin van dit jaar. Alle beurzen staan in de plus. Terwijl het ene slechte nieuws na het andere binnenstroomt. Analisten beweren dan dat het minder slecht is dan verwacht.

Minder slecht is in mijn woordenboek nog steeds slecht. Niet goed. Naar mijn mening zijn hier een paar dingen aan de hand, namelijk analisten die betaald worden door de banken en centrale banken die het veel te makkelijk maken om aan geld te komen. Mijn theorie is dat banken nu zo makkelijk aan geld komen dat het management weer goede zin heeft gekregen. Vooral de jonge analistjes worden daardoor zo beïnvloedt dat ook die weer positief worden. ze horen dagelijks kreten als 'het gaat echt goed met de bank'. En omdat ze jong zijn weten ze niet hoe snel ze in de pen moeten klimmen om weer een fantastisch verhaal te schrijven over het potentieel van de economie.

Ze vergeten alleen dat de meeste banken nog steeds op omvallen staan. In Nederland praat ik dan alleen nog maar over ING, ABN-AMRO, SNS en de NIBC. Nu zijn, dankzij fractional reserve banking onder Basel-II, álle banken inherent instabiel maar meestal zijn de leningen en onderpanden redelijk vast in waarde of stijgen ze zelfs. Nu weten we allemaal hoe dat er op dit moment voor staat in de US, California in het bijzonder, en in de UK. Nu hoef je dat natuurlijk niet te geloven.

Omdat de banken zich nog steeds rijk rekenen krijgen ze ook nog steeds anderen enthousiast om te gaan beleggen. 'De beurs is zover gedaald, die kan alleen maar omhoog' en 'Er is al zoveel slecht nieuws in de koersen verwerkt' zijn kreten die regelmatig gebezigd worden. Ook 'Dit jaar zullen de winsten herstellen' hoor en lees je regelmatig.

En zo wordt er weer een bubbel gecreëerd. Gratis geld van de centrale banken waarmee obligaties van de overheid worden gekocht geven een lekker en zeker rendementje. Deze staatsobligaties zijn overigens uitgegeven om dezelfde banken overeind te houden. Voelt u hem aankomen? Precies, het is gewoon een cirkeltje. Quantitative easing, of montaire verruiming in goed nederlands, is niks meer dan geld scheppen uit het niets.

En dat extra geld komt dan weer ergens anders terecht. Deze keer zijn het de beurzen. En dat is maar goed ook want anders zouden er vele, vele banken om gaan vallen omdat ze nog meer af moeten schrijven op hun op lucht gebaseerde bezittingen. Dus de beurs moet omhoog. En doet dat dus ook.

De koersen blijven stijgen ondanks al het slechte nieuws. Een opsomming:
- Consumenten zijn weer aan het sparen (lees: geven minder uit)
- Hoge werkeloosheid (9,9% in de Euro zone, 11% in de US)
- 25% van de huiseigenaren in de US staat nog onderwater op zijn hypotheek
- Meer en meer hypotheken die niet meer 'prime' zijn en dus niet meer afbetaald worden
- Nog steeds teveel lucht in de bezittingen van banken (Onroerend goed prijzen blijven dalen, nog steeds veel te veel beleggingen met geleend geld)
- Overheids balansen van de hele westerse wereld in steeds slechtere staat
- Overheids schuld veel te hoog (Griekenland, US, New York, California)
- Bedrijven hebben in 2009 een eenmalige besparing kunnen doen op werknemers en voorraden, in 2010 zal dat niet meer gaan
- Omzetten van bedrijven blijven nog steeds dalen

Kortom, iedereen heeft op de pof geleefd in de veronderstelling dat alles omhoog zou gaan in de toekomst. En als dat ophoudt dan zal het als een kaartenhuis in elkaar storten.

Vandaar dat er zoveel mee gemoeid is om de beurzen in een nieuwe bubbel terecht te laten komen. Het grootste probleem is echter dat er geen, maar dan ook helemaal geen enkele reden is om een bubbel te rechtvaardigen. Geen nieuwe markten die zich onstuimig ontwikkelen, geen nieuwe economische, sociale of technologische doorbraak. Niets van dat alles. In 2000 was er een bubbel omdat de newconomy (kent u de term nog?) alles zoveel beter zou maken. In 2006 hoorde je er niet meer bij als je niet in een verbouwing van je huis zat. Daar werden alle makelaars, bouwmarkten, klusbedrijven en TV bedrijven heel erg veel beter van.

Maar nu? Ik zie geen enkele positieve ontwikkeling. Er is alleen lucht en nog meer lucht. Het wordt opgeblazen door de centrale banken van deze wereld. En die pompen het in de 'gewone' banken. Vrije markt mijn reet! En zoals ik hierboven al zei is dat niet efficiënt. En niet efficiënt betekent: bubbel. Alle bank analisten zijn dan ook erg positief over, jawel, banken!

Dus misschien moeten we die bank analistjes maar gewoon geloven en bank aandelen kopen. Kunnen we ook nog een beetje meeprofiteren van onze eigen centen.

ABN-AMRO, winst of verlies?

Oktober 2008. De ABN-AMRO dreigt samen met Fortis, RBS en Santander om te vallen en een zwart gat achter te laten dat met gemak de hele Eurozone in een diepe depressie kan storten. Er worden overhaast allerlei ad-hoc plannetjes gesmeed om de geraamtes van de banken en de bonussen van de managers intact te houden.

Gelukkig weten we nu dat het redden van alle bankjes de depressie vermeden heeft. We mogen het nu namelijk alleen nog een diepe recessie noemen. Als je durft te wijzen op het slechtste jaar ooit wordt je meteen afgeschilderd als perma-beer.

Laten we dus eens gaan kijken naar de opbrengsten van de nationalisering van de ABN-AMRO. Een opsomming.
Oktober 2008: -16,8 miljard euro voor de nationalisering
December 2008: -6.5 miljard euro aankoop aandelen ABN-AMRO
Juni 2009: -2,5 miljard euro voor het stutten van de financiële buffers
Oktober 2009: +700 miljoen euro verkoop HBU aan de Deutsche Bank

Tenzij ik verkeerd reken staan we nog steeds 25,1 miljard in de min. En terwijl de andere banken alweer winst maken heeft ABN-AMRO over 2009 verlies geleden. En 2010 is ook al bar en boos waarschuwt Zalm. Het beste lijkt me dan ook dat we die failliete bende voor 50 miljard door de strot van de ING duwen. Dan hoeven we de komende 5 jaar nog maar 4 miljard te bezuinigen. En dat is heel eenvoudig op te halen door een extra belasting op bankbonussen te heffen. Hebben de banken hun eigen risico uiteindelijk tóch nog zelf betaald. Grootste struikelblok bij dit scenario is dat ABN-AMRO maar 16 miljard waard is.

Grootste krimp sinds jaren 30

Down-DownGegevens van het CBS laten grootste krimp van de Nederlandse economie ooit zien. In 2009 is de Nederlandse economie met 4,0% gekrompen. Ter info: de voorheen grootste krimp was uit 1931 en bedroeg 3,8%! In vergelijking met de belangrijkste eurozone landen doet alleen Italië het slechter:

2009 Q4 YoY
NL -4,0 -2,2
FR ? -2,2
DLD ? -1,7
IT -4,9 -2,8

Voor 2010 wordt overigens 1,5% groei verwacht.

Paspoortwet

Aarghhh, mijn paspoort is verlopen. En deze keer is het extra vervelend. Dom, dom, dom, helemaal vergeten dat de wet veranderd is per september 2009. Sinds die tijd is het namelijk niet meer voldoende om alleen je gezicht te laten zien. Ook je vingerafdrukken van maar liefst vier(!) vingers moeten erin terecht komen. Want ziet u, door de digitale revolutie zijn douane beambten namelijk niet meer in staat je gezicht te herkennen. Ook de Nederlandse regering heeft een acute blindheid voor gezichtsherkenning opgelopen. Is waarschijnlijk een bijverschijnsel van hondse slaafsheid aan Amerika.

De Amerikanen hebben ze in ieder geval wel bijgeleerd hoe ze data op moeten slaan. In grote hoeveelheden. Het liefst centraal zodat zoveel mogelijk personen erbij kunnen. Homeland Security Hollandsche Stijl zeg maar. Laat twee H’s weg en je houdt een hele enge afkorting over.

De manier waarop het in de betreffende wet staat is ook alweer zoiets: als je artikel 3, lid 8 leest dan staat dáár (met zoveel woorden...) dat alles behálve vingerafdrukken in de administratie komt. Lees je dan echter artikel 65, lid 1 dan staat er ineens dat er tóch vingerafdrukken opgeslagen worden.

Dat het aanvragen van een visum voor Amerika het enige nadeel is van het niet opnemen van je biometrische gegevens, daar wordt met geen woord over gerept. Het wordt Nederlanders gewoon heel makkelijk gemaakt, je màg namelijk helemaal niet weigeren: http://www.paspoortinformatie.nl/nederlands/Vragen/Vingerafdrukken/Opslag#faq-2.

Een dappere student probeert er toch nog iets tegen te doen, maar ik ben bang dat het onbegonnen werk is. Het bijzondere is dat in Duitsland gewoon bezwaar gemaakt mag worden tegen opname van de gegevens, het is zelfs het meest privacy bewuste land ter wereld. Ik schat dat ze daar gewoon nog weten waar die enge afkorting voor staat.

De Europese paspoort wet schrijft voor dat er vingerafdrukken in het paspoort moeten komen, er staat alleen nergens dat die gegevens centraal en elektronisch opgeslagen moeten worden. Centraal en elektronisch. Daar gaan mijn haren van overeind staan. Dat een rechercheur een avondje door een hele rits afdrukken kan zoeken vind ik nog niet zo erg. Maar net zoals bij het electronisch patiënten dossier (EPD) is ook hier weer niet goed geregeld wie en wanneer er allemaal bij kan. Bovendien is de verleiding natuurlijk wel heel erg groot om de privileges nóg een stapje verder uit te bereiden (Minority Report anyone?).

Beveiliging. Ook al zo’n punt waar een ijzersterke ‘track-record’ is behaald.
Aan de andere kant… ik weet nog wel een paar vervelende figuren waarvan ik wat vingerafdrukken op verkeerde plaatsen achter zou willen laten.

Behalve dat je gegevens in een kraakbare (online?) database komen te staan zijn ze ook nog eens elektronisch uit te lezen van je paspoort. Op afstand dankzij RFID. Is echt heel leuk voor techneuten. Zonder dat je het weet wordt je paspoort gedupliceerd terwijl je gewoon een hamburgertje afhaalt. Ik voel me nu al een stuk veiliger met mijn nieuwe paspoort.

De enige manier om je hier tegen te wapenen is het slopen van je RFID chip. Het NRC heeft hier een aantal methoden opgesomd. De meest veilige methode blijkt ook de meest eenvoudige. Een flinke klap met een hamer en de RFID chip babbelt niet meer tegen vreemden. Nu zou je kunnen denken dat je dan in geen enkel land meer binnen wordt gelaten maar gelukkig is er toch nog een greintje verstand gebruikt bij het invoeren van deze wet. Er is namelijk bepaald dat de gegevens op papier voldoende zijn als geldig identiteitsdocument !!
Ook in Artikel 47 staat nergens vermeld dat je paspoort ongeldig wordt als de chip het onverhoopt zou begeven. Als u mij excuseert, ik ga even mijn gereedschapskist van zolder halen.

De stemcomputer

Ja hoor,
Daar was ie weer. Na elke verkiezing is er wel weer een of andere sukkel die pleit voor het gebruik van de stemcomputer (Groningen wil stemcompu).

Heb je d'r weer zo een die er geen verstand van heeft. Tuurlijk, mensen raken vermoeid van het tellen en gaan dan fouten maken. En ze kunnen ook nog eens corrupt zijn! De computer kan veel sneller tellen en kan geen fouten maken. Nee de computer niet, maar de software compenseert dat moeiteloos (Ariane 5 iemand?).

Waar echter zo makkelijk aan voorbijgegaan wordt is het feit dat stemcomputers gewoon niet veilig zijn. En dan heb ik het niet over het probleem dat de Nedap apparaten afgeluisterd konden worden. (Nedap beweert natuurlijk heel iets anders). Afluisteren van je stemgedrag zal hooguit de PVV score bijstellen naar een betere waarde.

Nee, het probleem met stemcomputers zit dieper. Fundamenteel is er namelijk de mogelijkheid dat deze machines beïnvloedt kunnen worden op afstand. Het zijn in essentie gewoon computers die in een netwerk hangen. En zoals banken dagelijks aan den lijve ondervinden kunnen die relatief eenvoudig gekraakt worden. Het maakt niet uit *wat* ze verzinnen, er is altijd wel weer een manier om binnen te komen.

Banken accepteren gewoon het verlies als doorlopende bedrijfskosten. Ze moeten ook wel. Als ze zouden toegeven dat ze elk jaar miljoenen verliezen aan cyberaanvallen zouden ze het vertrouwen van de klanten verliezen. En we weten allemaal wat er dan gebeurt: DSB.

Uiteraard kan een kluis ook gekraakt worden. Maar het grote verschil met een computer is dat een kluis alleen fysiek gekraakt kan worden. Niet op afstand en niet zonder sporen achter te laten. En daar zit hem nou net de crux.

Want in tegenstelling tot bankverliezen weet niemand wat het verlies bij een stemming zou zijn. Het kan volledig anoniem en alle sporen kunnen met de druk op een knop uitgewist worden.

Enkel en alleen de nerd die op zijn zolderkamertje vanachter zijn peeceetje de PVV aan de macht helpt weet wat er is gebeurd.