Pensioen hapklaar

Mooi stuk van Yvonne Hofs in de Volkskrant over de pensioen problematiek waar we allemaal mee te maken hebben. Ik was al niet zo'n fan van de 50plus partij, maar nu zeker niet meer. Ze willen gewoon een grotere hap uit de koek. Niets meer, niets minder.

Ondertussen is er een flinke discussie op Twitter ontstaan of Yvonne haar huiswerk wel heeft gedaan en of de gepresenteerde feiten wel kloppen en is het stuk ondertussen van de voorpagina van de Volkskrant verdwenen. Ze zullen terecht bang zijn voor de negatieve reacties die het artikel oproept. Gelukkig heb ik daar als blogger helemaal niets mee te maken. Dit blog is puur subjectief en bedoeld als persoonlijk notitie blok en uitlaatklep!
Omdat de brief van Yvonne vrij lang is heb ik er een eigen samenvatting over geschreven. Ik hoop dat Yvonne het kan waarderen! Hier zijn de hoofdpunten:
  • Tussen 1990 en 2010 is het doorsnee inkomen van 65-plussers 26 procent gestegen; dat van werkenden met 18 procent. Het doorsnee vermogen van gepensioneerden is verviervoudigd, het vermogen van jongeren onder de 45 jaar is gekrompen.
  • Ouderen hebben maximaal 40 jaar voor hun pensioen betaald maar door pre-pensioen en VUT regeling is het vaak nog korter geweest. Jongeren zullen minimaal 46 jaar premie moeten betalen vanwege de verhoging van de pensioenleeftijd én doordat die vanaf hun 21e ipv. 25e al moeten beginnen met betalen voor het pensioen. Daar komt nog eens bovenop dat door betere zorg er tegenwoordig gemiddeld 13 pensioen ontvangen wordt terwijl de destijds betaalde premie is gebaseerd op gemiddeld 7 jaar pensioen ontvangsten.
  • Pensioenpotten zitter voller dan ooit, maar helaas staan er nóg meer betalingsverplichtingen tegenover. Veel geld hebben en méér uitgeven betekent toch echt dat je blut bent.
  • Er wordt volgens sommige ouderen met een te lage rekenrente gerekend omdat er sinds 2007 door de pensioenfondsen 7% per jaar rendement wordt gehaald. Helaas is dat kunstmatig rendement geweest omdat rente gedaald is waardoor de bestaande obligaties in waarde stijgen. De rente staat op dit moment op 0.5% en kan dus niet veel lager. Of diezelfde 7% de komende jaren nog gehaald kan worden moet nog worden bezien.
  • Dat de overheid de pensioenpotten heeft leeggeroofd is ook niet waar. Wat wel waar is dat ze hebben gedreigd de pensioenpotten af te romen omdat ze te rijk werden. Helaas was de oplossing van de pensioenfondsen om  het dan maar op te maken. Pre-pensioen, gesubsidieerde VUT regelingen en vakanties betaald uit diezelfde pensioenpotten hebben ervoor gezorgd dat de afroming besteedt is aan de huidige generatie gepensioneerden.
  • De premies zijn verhoogd terwijl de uitkering is verlaagd van 70% van het laatst verdiende loon naar 70% van het gemiddelde loon. Op basis van de langere levensverwachting is dat ook terecht, alleen zijn deze aanpassingen niet in verhouding uitgevoerd.
  • Ouderen waren vroeger veel armer dan jongeren nu maar kregen daarvoor wel 60 jaar van vrijwel alleen vooruitgang. Jongeren hebben het nu veel beter maar krijgen daarvoor in ruil achteruitgang in het vooruitzicht. Vroeger waren de huizen minder luxe maar kon het wel betaald worden uit één salaris. Net zo min als je de ouderen kunt verwijten dat zij geprofiteerd hebben van de exorbitante huizenprijsstijging in de jaren negentig, kun je de jongeren verwijten dat ze een huis 'op de top van de markt' hebben gekocht.

Feit is gewoon dat iederéén in moet leveren door de economisch mindere tijden. Ik heb van mijn gepensioneerde ouders geleerd dat je dan gewoon doorgaat, leert om het met minder te doen en gewoon je mond houdt.

Geen opmerkingen: