Breek de bank (3)


Goh, de stress test voor de Europese banken was niet streng genoeg. Niemand geloofde ook dat ze dat waren ondanks bezwerende woorden van Trichet en wat bij elkaar geraapte politici. Ik schreef er al eerder over: Bange Bankjes. Ze waren dan ook niet echt bedoeld om problemen aan het licht te brengen. Dat wist ook iedereen. Nobody cared.
Want de testen waren dan ook enkel en alleen bedoeld om wat bedwelmende wierook over het volk te strooien. Om bankruns te voorkomen. Om de obligatie beleggers wat te kalmeren. (Nou ja op zijn minst het gedeelte van de obligatie houders die geen inside informatie hebben).
Nu er in feite een aantal Ierse banken omgevallen zijn is het pas zeker dat de test één grote schijnvertoning was. Het ene na het andere bericht verschijnt nu dan ook dat de test niks voorstelde.
Die bankrun van 7 december, dát is pas een echte bankentest: www.bankrun2010.com

Boos op bank

Marcel Tak is een columnist op IEX van wie ik zijn stukjes altijd waardeer. Hij heeft verstand van zaken en weet mijn inzicht in allerlei financiële instrumenten te vergroten. Zijn recensies van gestructureerde producten lees ik dan ook altijd met veel belangstelling.
Zijn laatste artikel heeft de titel Boos op Bank. En laat ik nou toevallig ook boos zijn op de banken. Als je deze blog vaker leest dan weet je misschien ook wel wat ik van de meeste 'professionals' in deze sector denk. Uitgezonderd Marcel natuurlijk.
Ik heb wel problemen met het volgende stukje uit zijn artikel: 'Want het zijn niet alleen de banken die verantwoordelijkheid hebben het vertrouwen in de sector weer te herstellen. Ook de consument moet uit zijn slachtofferrol en zich als een volwassen deelnemer in de financiële markt opstellen.'
Normaal, als je als leverancier rotzooi geleverd hebt, doe je daarna je stinkende best om er alsnog iets goeds van te maken. Nou ja, ongeveer dan. Goedmaken kun je het toch niet. Maar door het stof kruipend je klant tegemoet komen is toch wel het minste dat je kunt en moet doen. Maar, u raadt het al, dit geldt niet voor de bankensector. Die gaan vrolijk door met hun woekerpolissen, bonussen voor geen prestaties en het opstrijken van 3% opslagrente in de hypotheken markten.
Goed, de consument moet dus beter opletten. Beter de kleine lettertjes lezen. Begrijpen wat hij nou koopt. Oh wacht, met dat laatste ben ik het wel eens. Alleen maken de banken dat zo ongelooflijk moeilijk. Toen ik mijn eerste huis kocht werd ik letterlijk gestoord van alle mogelijkheden. Zoveel opties, ja-maar-dan-komt-er-dit-bij-clausules, belastingwetgeving en wat al niet meer. Ook het afsluiten van een extra pensioenpolis bleek lastiger dan gedacht. Wwat? heeft u geen partner pensioen? dat moet u toch echt wel hebben hoor. Na een paar avonden heb ik besloten dat het ordinaire geld klopperij was. Inderdaad, ik heb het nu nog steeds niet. Sorry meid!

Ik ben programmeur en verkoop de software aan mijn klanten. De meeste betalen er ook nog voor. Als een bank het zou verkopen zou het er ongeveer als volgt uitzien:
Ik verwacht van je dat je exact begrijpt wat ik je nu ga verkopen. Want als er daarna een probleem is dat ben je pas echt de pineut! (alleen omdat dit nog een redelijke bank is vertellen ze je dit).
Met het volgende stukje software kun je video's afspelen op je nieuwe DLNA tv.
Oh? begrijp je niet wat DLNA is? Geen probleem, dat kun je nalezen in de 1500 pagina tellende spec op www.dlna.org. 'Spec' is de afkorting van specificatie overigens, maar dat is duidelijk toch?
Hier het stukje code dat ik je verkoop:
public class WebStream extends DLNAResource {

@Override
public boolean isValid() {
checktype();
return ext != null;

}

protected String URL;
protected String fluxName;

protected String thumbURL;

public WebStream(String fluxName, String URL
, String thumbURL, int type) {

super(type);
this.URL = URL;
this.thumbURL = thumbURL;

this.fluxName = fluxName;
}

@Override
public InputStream getThumbnailInputStream()
throws IOException {

if (thumbURL != null)
return downloadAndSend(thumbURL, true);

else
return super.getThumbnailInputStream();
}

public InputStream getInputStream() {

return null;
}

public long length() {

return DLNAMediaInfo.TRANS_SIZE;
}

public String getName() {

return fluxName;
}

public boolean isFolder() {

return false;
}

public long lastModified() {

return 0;
}

@Override
public String getSystemName() {

return URL;
}
}


Dit is de enige oplossing om ze opnieuw op te voeden: www.bankrun2010.com
Ik ga es lekker meedoen denk ik.


Greater Fool

Laten we wel wezen: we zijn als IT'ers gewoon nageaapt. Wij hadden onze bubbel, met de daarbij behorende vaktermen en opgeblazen ego's. Mijn theorie is dat de HEAO'ertjes gewoonweg jaloers zijn geworden. Wij HTML? Zij Mortgage Backed Securities. Wij Web 2.0? Zij Credit Default Swaps.
Het grote verschil is dat er op internet daadwerkelijk geïnnoveerd is door werkelijk nieuwe dingen te creëren. In de financiële wereld hebben ze gewoon oude koeien uit de sloot gehaald en er een nieuw vachtje omheen gehangen. Een CDS? Niks nieuws, gewoon de side-bets van de bookmaker. Die in de jaren 30 verboden werden omdat je daarmee tegen je klanten kon wedden. Klinkt bekend?
Wat wel hetzelfde is, is dat zowel IT'ers als financiële medewerkers beiden hetzelfde dachten over hun klanten. Namelijk dat ze beschouwd mochten worden als compleet onwetende idioten. Maar als iets lang genoeg duurt, stijgt het gemiddelde kennisnivo druppelsgewijs totdat er nog maar weinig onwetende idioten overblijven. En net als met de internet bubbel is ook de laatste financiële bubbel gebarsten wegens een gebrek aan een 'greater fool'. In de Daily Show komt een schrijversduo die hier veel onderzoek naar hebben gedaan uitleggen hoe ze een boek hebben volgeschreven over de kwalijke praktijken in de financiële wereld. Leuk om te kijken, maar als het niet zo grappig was zou je er boos om worden.

The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
Exclusive - Bethany McLean & Joe Nocera Extended Interview<a>
www.thedailyshow.com
Daily Show Full EpisodesPolitical HumorRally to Restore Sanity

FED clueless morons get ripped off by GS

Mooi filmpje over hoe de Amerikanen kaalgeplukt worden. De FED weet al 20 jaar niet waar ze mee bezig is en bewijst dat nu ook weer. Het meest opmerkelijke uit het filmpje vond ik nog wel dat de FED het inkopen van de staatsobligaties niet bij de staat doet, maar bij hun vriendjes van Goldman Sachs!! Niet alleen dat, maar ze kondigen het ook nog eens vantevoren aan wannéér ze dat zullen doen. Uiteraard zal Goldman Sachs de koers niet onnodig omhoog speculeren voordat de FED ze zal kopen. Natuurlijk niet, alleen het idee al. Dan zouden ze ordinaire gangsters zijn. Ik weet dan ook zeker dat ze voor de allerlaagst mogelijke prijs zullen zorgen als de FED geld van het Amerikaanse volk komt storten.
Ook de idioterie van de CPI (cost price indicator) wordt aan de kaak gesteld. Omdat die index geen energie of voedsel omvat zegt ie alleen iets als je niet in een verwarmd huis wilt wonen, geen auto rijdt en ook geen eten gebruikt. Één voordeel is wel dat met deze CPI deflatie aangetoond kan worden zodat de volgende bubbel weer gewoon opgeblazen kan worden.

300 dollar oil

Olie. Het zwarte goud. De reden van onze welvaart. Ondertussen ook de reden van de meeste recente oorlogen in het midden oosten. En laten we niet vergeten de vele, vele milieu problemen die ermee gemoeid zijn.
Omdat het dé belangrijkste grondstof van de wereld is, is het meteen ook een belangrijke graadmeter voor de economie. De prijs wordt voor het grootste deel bepaald door vraag en aanbod. En het algemene idee is dat de vraag flink toe gaat nemen vanwege de groei in Azië. Over de hoeveelheid aanbod is niet iedereen het eens. Jeff Rubin zit in ieder geval in het kamp van degenen die denken dat het aanbod niet aan de vraag zal kunnen voldoen. Zijn zienswijze: Er is meer dan genoeg olie voor de hele wereld. Er is alleen niet genoeg olie die je kunt betalen. Bekijk zijn video:

OV prutskaart

Zucht. Alweer een bericht. Alweer over de gekraakte beveiliging van de OV-chipkaart. Uiteraard komen er nu binnenkort de obligate berichten dat het allemaal wel meevalt. Of zouden ze zich eindelijk zó diep schamen over hun onkunde dat ze het deze keer niet eens durven om een tegenbericht te typen.
Want, zeg nou zelf, als een blad als PC Active er een artikel over schrijft dan weet je dat zelfs je 80 jarige schoonmoeder het begrijpt. Het artikel staat nog nét niet op SeniorWeb maar veel erger kan het haast niet worden.
De constante stroom aan media berichten over het kraken van de OV chip kaart moet toch zo onderhand ergens een lichtje doen branden? Of ligt er bij de verantwoordelijken zoveel boter op hun hoofd dat ze het vlammetje niet aan krijgen? Hoe lang moet het nog duren voordat iemand roept 'GENOEG, eruit met dat ding!'?

Laten we de problemen van de OV-chipkaart eens bekijken: a) Conceptuele problemen omdat men éérst ging automatiseren en dáárna pas over workflow en logistiek ging nadenken. b) Privacy problemen doordat alle reisgegevens tot op de seconde worden opgeslagen. c) Beveiligings problemen waardoor nu criminele bendes van 80 jarige hackende omaatjes je tegoed leeg staan te slurpen op A'dam centraal. d) Operationele problemen omdat er weer eens zonodig 'iets nieuws' gemaakt moest worden; poortjes? nee joh, de Franse metro heeft in de laatste 40 jaar bewezen dat dat véél te goed werkt. Laten we minstens zo eigenwijs zijn als fransozen en het 'innovatiever' oplossen. (Hier staat een nog langere lijst).
Weet je wat er nog ontbreekt? Dat de chipkaarten falen als er teveel mensen in willen checken. Bij de brandweer is dat namelijk de druppel waardoor ze dat andere daverende succes eindelijk de deur uit flikkeren: het minstens zo succesvolle C2000 systeem.
Een universele strippenkaart bruikbaar voor bus, trein, tram, metro én taxi kan zo in het beste idee van Nederland dunkt me. Maar ja, het moet natuurlijk wel even opgepimpt worden met een bling bling chip kaart anders is het waaay niet hip genoeg. Stel je voor, een werkend systeem met zoiets simpels als kartonnen kaartjes. Veel te veilig. Veel te weinig kans op mislukking. Hoe moeten we dan reiziger profielen opstellen? En stel je voor dat iemand dan bedenkt dat je exact dat systeem heel simpel op kunt pimpen door het met de bestaande chipknip te implementeren?? Pure broodroof van die arme IT-ers!!

Goud op kop

Schreef ik afgelopen zaterdag dat goud flink omhoog zou gaan en beloofde ik flink in te slaan met turbo's; nu zeg ik: had ik nóg maar meer ingeslagen. Natuurlijk zat ik woensdag wel op mijn nagels te bijten toen het even inzakte (tot 1326!) maar met een ATH van $1398,50 is het vandaag toch een beetje feest. De race to the bottom is dan ook goed ingezet deze week. (En inderdaad, ik ben nu een beetje mezelf op de borst aan het kloppen. En voor deze ene keer vergeef ik het mezelf).En wat nu? Na de hoogste stijging op één dag krijg je natuurlijk weer een beetje hoogte vrees. Toch blijf ik nog even zitten. De magische 1400 grens gaat er wellicht aan en als dat gebeurt dan verwacht ik er nog een klein rallytje bovenop om het af te maken.
Maar zelfs al zou deze turbo faliekant mis gaan, dan nog doe ik het vele, vele, vele malen beter dan fonds beleggingen van de ING of RVS (hun beschamende resultaten kun je in deze post nalezen). Dat wil niet zeggen dat ze alleen maar slechte fondsen hebben. Nee, ze hebben toch zeker wel 1 of 2 goede ertussen zitten. Bovendien geloof ik niet dat je geld kunt verdienen in algemene index beleggingen voor de komende jaren.
Voor de komende jaren ben en blijf ik nog steeds erg positief over goud, andere edelmetalen en commodities. Succes!