Zoals oorspronkelijk de olympische spelen waren bedoeld om krachten te meten zo wordt ook nu de meetlat langs de Euro gelegd. En ook toen werd er al vals gespeeld.
2-Jarige staatsobligaties van Griekenland leveren nu al 23% rendement op. Dat is ongeveer vergelijkbaar met Venezuela. Weet je meteen waar we zijn. En toch koop ik ze (nog) niet. De eindsprint moet namelijk nog gelopen worden en in tegenstelling tot de spelen worden de regels aangepast terwijl we lopen. Er is geen duidelijkheid over maatregelen want die zijn onze briljante politici 'even' vergeten toen ze het Maastricht verbond schreven. Ze dachten natuurlijk dat iedereen net zo braaf zou zijn als Balkenende en Zalm. Ongeveer net zo naïef als ze zelf overkomen zeg maar.
Door deze crisis wordt pijnlijk duidelijk dat er essentiële zaken ontbreken aan de eurozone. Zoals bijvoorbeeld een steunplan voor probleemlanden. Of duidelijke sancties op het niet naleven van de regels. Waarom heb je ze anders? De allergrootste omissie is wel het gebrek aan leiderschap. Die is er namelijk niet. Nu ben ik nooit een groot voorstander geweest van de Euro, in de huidige vorm althans. Juist vanwege het ontbreken van één regering, één cultuur en één werkethiek is het lastig om universele maatregelen te nemen voor al deze landen samen. Vanwege de verdeeldheid is het sowieso lastig om überhaubt een beslissing te nemen. Met de invoering van de Euro hoopten onze leiders dat de rest vanzelf wel zou komen. Heel filosofisch. Heel Grieks ook.
Waar onze ministers heel erg goed in zijn is beleggertje spelen. Was het eerst Bos die geweldig lucratieve deals met banken sloot, ze overnam, spaartegoeden (inclusief rentevergoeding!) garandeerde en daarbij alle voorwaarden en risico's vergat, nu is ook Minister de Jager met dat virus besmet. Hij denkt namelijk dat Nederland een geweldige deal sluit door tegen 5% aan Griekenland te lenen. Want wij kunnen dat tegen 3%. Ja duh.... Nu nog wel ja. Maar als zometeen de sh.. de ventilator raakt staat die rommel wel op ónze balans. En dan gaan we hoogstwaarschijnlijk meer betalen voor onze eigen schuld zoals Portugal dat nu al moet. En met 60% van het BBP is ons begrotingstekort ook die niet echt laag meer te noemen en zal die 2% alsnog een financiële Pyrrusoverwinning blijken.
Wordt het ondergeschoven kindje van de spelen, politieke conflicten, eindelijk weer een olympische sport.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten